Digitaal factureren – deadline : 1/1/2026

Bedrijfsbeheer

U heeft het misschien al in de media vernomen, vanaf 01.01.2026 zal de facturatie tussen ondernemingen elektronisch moeten gebeuren.

Eind 2022 heeft de Europese Commissie een reeks maatregelen voorgesteld om het EU-systeem voor btw beter te laten werken voor bedrijven en beter gewapend te zijn tegen fraude, door digitalisering te omarmen en te bevorderen. De voorgestelde maatregelen werden gebundeld in pakket en dit pakket bevat onder meer de verplichting tot het uitreiken van gestructureerde elektronische facturen (‘e-invoicing’). De stap naar digitale facturatie heeft als doel de btw-kloof (het verschil tussen wat de overheid moet ontvangen aan btw-inkomsten en wat de overheid werkelijk ontvangt) te verkleinen en in te zetten op doorgedreven administratieve vereenvoudiging.

België springt mee op de trein. Er werd beslist dat alle btw-plichtigen uiterlijk vanaf 01.01.2026 gestructureerde elektronische facturen moeten opmaken als het b2b-transacties betreft. De facturatie tussen BTW-plichtigen zal dus volledig digitaal worden. 

Als u vanaf 1.1.2026 uw facturen elektronisch moet bezorgen, volstaat het niet langer om uw factuur bv. te scannen en als pdf-bestand aan een e-mail toe te voegen. U moet daarentegen werken met een zogenaamde XML-factuur die voldoet aan de Europese norm (PEPPOL – ‘Pan-European Public Procurement On-Line’) en die aangeleverd wordt volgens de Peppol-afspraken. PEPPOL is een protocol en netwerk waarmee bedrijven en overheden in heel Europa facturen op een veilige manier real-time kunnen uitwisselen.

Onze klanten die momenteel reeds werken met het BILLIT platform hebben reeds de mogelijkheid om verkoopfacturen via Billit te versturen met dit PEPPOL protocol, zij moeten dit enkel activeren in het Billit portaal en daarna zijn zij alvast in orde voor 2026. Op dit moment kunnen zij enkel PEPPOL facturen verzenden naar klanten die ook reeds aangesloten zijn op het PEPPOL netwerk. Het komende jaar en uiterlijk tegen eind 2025 zouden zij naar iedere klant hun facturen via PEPPOL moeten kunnen sturen.

Voor de klanten die nog geen Billit of andere PEPPOL software gebruiken, geldt deze nieuwsbrief als eerste kennisgeving. Voor meer info kunnen zij bij ons terecht of kunnen ze alvast een kijkje nemen op de site van de door ons kantoor geprefereerde software Billit (https://go.billit.eu)

Kantoor gesloten

Het kantoor zal gesloten zijn van donderdag 15 augustus tem vrijdag 16 augustus 2024.  

Contacteer ons